Het terrein

Het Hendriksveen is 8 ha. groot. Daarvan is ca 3 ha. water in de vorm van een diep meer en diverse poelen. Het meer is ontstaan door zandwinningsactiviteiten in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw.

Waar ooit akkerland bewerkt werd, ontstond na beëindiging van de zandwinning een bijzonder natuurgebiedje. De ontstane hoogteverschillen bleken unieke biotopen voor o.a. zonnedauw en koningsvarens die in grote aantallen in de vochtige laagten groeien. Ook heeft de zeldzame knoflookpad zich er gevestigd.

U kunt een mooie wandeling maken over het terrein. Laat u verrassen op het ‘Kijkpad’, betoveren door de uitzichten over de akkers en inspireren door het labyrint van Drentse keien. Ook zijn er meerdere plekken waar u in alle rust kunt zitten.

Wanneer er genoeg oogst is kunt u kruiden en kleinfruit plukken in de moestuin. 

Een deel van het landgoed is privéterrein; hier wonen de eigenaren.

Zij streven ernaar om zo klimaatneutraal mogelijk te zijn. De daken van gebouw de Eek en natuurhuisje Barke zijn bedekt met vetplanten en mossen. Zonnecollectoren en een unieke water-water warmtepomp in het meer zorgen voor warm water. En voor de stroomopwekking zijn zonnepanelen geplaatst. Het afvalwater wordt naar een rietfilterveld gepompt waarna het gezuiverd terugvloeit in het grondwater.